"Малка искра може да запали голям огън в човека по-тъмния път към успеха!", Марко 17 г.

Казвам се Марко Димитров, на 17 години съм и живея в село Златна Панега, общ. Ябланица, обл. Ловеч. Преди месец завърших 11-ти клас в Националната професионална гимназия по компютърни технологии и системи в гр. Правец.

Кой е любимият ти предмет в училище? Защо?

Това е риторичен въпрос. Бих отговорил, че нямам любим предмет. Харесвам ги всичките, защото всеки един те учи на различно нещо. Но една идея повече харесвам предметите, където трябва да направиш и/или измислиш нещо. Иначе казано “ръка да пипне, око да види”.

Кой ти помага най-много с уроците?

Като цяло учителите, и то не само настоящите: допитвал съм се до учителите, които са ми преподавали и преди това. Също си помагаме и с приятелите: аз на тях, те на мен 🙂

Кое е най-предизвикателното за теб в училище? Как преодоляваш тази трудност?

Със сигурност в моя случай бих казал разстоянието между гр. Правец, където уча и оставам през седмицата на общежитие, и с. Златна Панега, където живея и “работя”. Слагам “работа" в кавички, защото не е точно работа, а по-скоро нещо, с което успявам от време на време да си изкарам допълнително джобни пари.

Как се справям с това ли? С помощ от приятели, които идват да ме взимат от общежитието и после ме връщат и така...

С какво искаш да се занимаваш след като завършиш училище?

Засега планът ми е да продължа образованието си във Великобритания. Не съм решил още какво ще уча, но ще е свързано с програмиране или мениджмънт. Извън това ще продължа да съдействам на хората за установяване, започване на работа, попълване на документация и много други неща свързани с Обединеното кралство! (това е “работата”, за която споменах по-горе).

Какво са за теб “Училищни чудеса”?

За мен ,,Училищни чудеса" са фондация/кампания за това как може да направиш ученето, училището, учителите по-забавни, по-интересни, защото, както е казано, за да си постоянен в нещо, трябва да ти е интересно, а “Училищни чудеса", бих си позволил да кажа, че са най-добрите в това да те мотивират.

Какво е за теб стипендията “Равен шанс”?

Стипендия “Равен шанс" е страхотно нещо! Изумително е да получиш шанс за подкрепа и помощ без да се очаква нещо взамяна. Единственото, което се изисква, е да положиш усилия. И с удоволствие бих станал дарител на стипендия “Равен шанс" някой ден.

Има ли нещо, което би променил в твоя край?

Не знам дали въпросът се отнася за хората или за селото конкретно, затова ще отговоря и за двата случая.

В хората бих променил едничко нещо и това е да мотивират младото поколение да се ограмоти и да се образова, защото това е масов проблем не само в моя край, но и в България 🙁 .

В селото си бих направил повече места за игра на децата. Необходими са повече обезопасени площадки, защото през селото минава главен път и винаги движението е натоварено.

Ако беше супер герой, коя щеше да е твоята супер сила? Защо?

Със сигурност бих избрал да мога с едно щракване да мотивирам хората, да ги нахъсвам и да им давам кураж и надежда! Защо ли? Защото човек преди да успе се нуждае от това!!!